Momentum – en kort introduktion

I vår momentumstrategi använder vi oss av följande regel: investera i de fyra aktier som gett högst avkastning under den mätperioden. Tanken är att de aktier som gett bäst avkastning under mätperioden skall även ge god avkastning i investeringsperioden. De mätperioder vi valt är 1 månad, 3 månader och 6 månader. Varje dag gör vi om rankingen för att se om nya aktier skall ingå i ’vinnarkorgen’ eller inte. Vår investeringsuniversum är 30 aktier som ingår i OMX indexet. I grafen visar vi även utfallet för en investering i OMX indexet.

Resultaten för strategin from 2013 visas i grafen nedan. Vi ser att strategin gett högre avkastning än en investering i OMX-indexet, men riskerna har också varit högre. Högre avkastningspotential är förknippat med högre risk. En månads mätperiod har högsta avkastningen och den högsta risken, vilket verkar rimligt. Drawdown grafen anger den maximala förlust man varit utsatt för. Till exempel i en-månads mätperioden är den 12 procent, vilket betyder att man skulle ha (maximalt) förlorat 12 procent av kapitalet om man gått in i strategin i juli 2014 (toppen i blåa grafen – och därefter nedgången till början av augusti).

I #tradingpodden presenteras andra metoder/regler som kan tillämpas vid trading/investering.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *